Turizm Rotası Kuşadası Gezi Rehberi
Turizm Rotası Kuşadası Gezi Rehberi
Turizm Rotası Kuşadası Gezi Rehberi, 1954 yılında Aydın iline bağlanan Kuşadası, birçok doğal güzelliği bünyesinde barındırıyor. Tarihi; m.ö 3000’li yıllara dayanmakta olan ilçe, bugün yaz turizmi ve kültürel geziler için ilk akla gelen bölgelerden. Ayrıca Selçuk (İzmir) e olan yakınlığı da gezginler için büyük bir avantaj. İlçede hemen hemen 15 dakikada her yere ulaşabiliyor olmanız zamandan tasarruf ederken, daha çok anı biriktirmenizi sağlıyor. Dilerseniz, gündüz kültürel gezilere katılabilir, akşam gece kulüplerinde eğlenebilirsiniz. Fakat her şeyden önce, kendinizi Kadınlar Denizinin berrak sularına bırakmanızı tavsiye ediyoruz.
İlçenin simgesi diyebileceğimiz Güvercinada’dan başlayarak, gezilecek doğal ve tarihi mekanlara göz atalım.
1- Güvercinada
Turizm Rotası Kuşadası Gezi Rehberi yazımısın birinci durağı İnşa edilen bir geçitle karaya bağlanan, Güvercinada’nın tarihi 14. yüzyıla dayanmakta. Bir zamanlar Cenevizlilere ev sahipliği yapan adada, yine Cenevizlilerin inşa etmiş oldukları Güvercinada Kalesi, tüm adayı kaplayacak şekildedir. 1413 yılında 1. Mehmet tarafından fethedilen adaya; içerisinde pek çok kuş yuvası bulunması sebebiyle Güvercinada ismi verilmiştir.
2- Yılancı Burnu (Neopolis)
Güvercinada’nın güneyinde yer alan Yılancı Burnu, denize uzanan ikinci yarımadadır. Kuşadası’ndaki ilk yerleşim yerlerinden olan bu yarımadada halen, denizin altında döneme ait antik kent kalıntıları mevcuttur.
3- Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı
Kuşadası İskelesi yakınlarında bulunan bu kervansarayı, ismini aldığı Öküz Mehmet Paşa tarafından 1618 yılında inşa ettirmiştir. Görüntüsü kaleye benzeyen kervansarayın, üst kısımları konaklamaya açık olup, ziyaret ücretsizdir. Şehir merkezindeki bu yapıyı kesinlikle ziyaret edip, inşa edildiği dönemin atmosferini solumalısınız.
4- Zeus Mağarası
Güzelçamlı mevkiinde yer alan Zeus Mağarası, tarihte İyonyalılar tarafından toplantı merkezi olarak kullanılmıştır. Bu mağara yaklaşık olarak 60 metre uzunluğunda, 20 metre genişliğinde ve yaklaşık 10 metre derinliğindedir. Mitolojide güzellik tanrıçası olarak bilinen Afrodit’in, buradaki sularda yüzerek güzelleştiği rivayet edilir. Sene boyunca serin denilebilecek sulara sahip olan, mağaranın içindeki doğal göletin suyu, kayalardan sızarak gelmektedir. Bu ihtişamlı doğal yapıyı, yıl boyunca ziyaret edebilirsiniz.
5- Kurşunlu Manastırı
Davutlar mevkiinde yer alan bu yapı, Dilek Yarımadası Milli Parkı içerisinde bulunmaktadır. 11. yy’da Bizanslılar tarafından inşa edildiği tahmin edilen manastır, “Panagia Kursunniatissa” adıyla Meryem Ana’ya adanmış olup hem kültürel hem dini geziler sebebiyle yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktasıdır.
6- Dilek Yarımadası (Büyük Menderes Deltası Milli Parkı)
Yaklaşık 28 bin hektar alanda yer alan milli park, Kuşadası,Didim ve Söke ilçelerinde yer almakta. İçerisinde muhteşem bir botanik bahçeye, adını bilmediğimiz yüzlerce kuş türüne, çeşitli hayvanlara ve tıpkı kuşlar gibi çokça balık türüne ev sahipliği yapan milli parka giriş ücreti ise oldukça uygun fiyatlı. İçerisinde bulunan İçmeler Koyu ise derinlikten hoşlanmayanlar ve minik gezginler için uygun. Zeminin kum ve denizi sığ olması sebebiyle, çocuklu misafirler gönül rahatlığıyla tercih edebilir.