Gökçeada’da Görmeniz Gereken 13 Bölge
Gökçeada’da Görmeniz Gereken 13 Bölge
Gökçeada; ülkemizin en büyük adası olmakla birlikte, Çanakkale’nin Gökçeada ilçesinin de merkezidir. Saroz Körfezi’nin girişinde Türkiye’nin de en batı noktasındadır. Çanakkale’ye bağlı en güzel adalardan olan Gökçeada muhteşem havası, doğası, plajları ve masmavi deniziyle Gökçeada gezilecek yerler listesi gibi önemli bir liste hazırlamayı kaçınılmaz kılıyor. İşte bu listeye mutlaka eklemeniz gereken noktaları sizler için sıralıyoruz;
1- Ada Merkezi
Nerede? Gökçeada’ya gelir gelmez ilk göreceğiniz ve Gökçeada’nın merkezi olarak bilinen nokta adanın iç kısmı oluyor. Ada ziyaretçilerinin sıklıkla ziyaret ettiği merkezde tatiliniz adeta çiçek açacak! Renkli sokaklar, tarihi yapılar ve daha bir sürü şey gözünüze çarpacak, ruhunuza enerji dolacak. Şehirlerin çılgın kalabalığından sıkılanlardansanız Çanakkale’nin bu büyülü adasının size iyi geleceğini şimdiden söyleyelim! Gelmişken adanın tadını çıkarmadan dönmeyin elbette. Ada merkezinde bisiklet sürebilir, Rum köylüleri tarafından açılmış kafelere gidebilir, akşamları ise meyhanelerin keyfini çıkarabilirsiniz.
2- Zeytinliköy
Nerede? Adanın merkezine 3 km uzaklıkta bulunan Rum köylerinden Zeytinliköy, hem tarihi hem yeşillikleri hem de çevresini saran zeytinlikleriyle adada gezilecek yerler seçeneklerine kolaylıkla giriyor. Yunanistan’dan gelen Rum köylüler aracılığıyla kurulmuş olan köy her köşesinde bu izleri taşıyor. Şimdilerde nüfusu az olarak hayatına devam etmek olan adada eşsiz, huzurlu ve bir o kadar keyif alacağınız tatil geçirebilirsiniz. Zeytinliköy’den dibek kahvesi içmeden dönmeyin deriz. Bu köyde konaklamak apayrı bir zevk olacak gerçekten. Sabaha kuş cıvıltıları ve bol oksijene uyanmak gibisi yok!
3- Dereköy
Nerede? adanın merkezine 14 km uzaklıkta konumlanan bu eşsiz köy ülkemizin en kalabalık köylerinden biridir. Karşılıklı iki tepenin, Halakasi ve Madrabodus Tepeleri yamacındadır. Nüfusun bir yarısını Rumlar oluştururken diğer yarısı Türklerden oluşur. Nasıl bir yer? Köyün hemen girişinde ibadete açık iki adet kilise bulunmakta olup adanın en büyük çamaşırhanesi de burada konumlanmakta, gidip ziyaret edebilirsiniz. Şu an köyde 150 hane varlığını sürdürüyor. Rum köylerinin verdiği o güzel hisle ve tarihin izlerinde yolculuk ederek adanın her bir köşesini keşfetmek harika bir deneyim olacak. Gökçeada gezilecek yerler listesi yapıyor ve Rum köylerini merak ediyorsanız burayı kesinlikle atlamamalısınız.
4- Kaleköy
Nerede? Adanın en güzel manzaralarına sahip olan bölgeler arasına rahatlıkla giren ve içerisindekilerle birlikte buradaki herkesi de olanaklarla birlikte Dereköy manzarasına karşı birlikte durmuşlardır.
Nasıl bir yer? Kaleköy Helen mimarisinin etkisiyle dolu, birçok kültürün izlerini görebileceğiniz harika gün batımları izleyebileceğiniz bir nokta. Köyün en tepesindeki kale bu güzelliklerden sadece biri. Alt kısmında ise liman olarak bilinen Kaleköy Limanı bulunuyor. Ziyaretçi akınına uğrayan köyde birçok otel ve kafe de var. Hem Kaleköy’ün hem de ada havasının keyfini en iyi şekilde çıkarabileceğiniz bu şirin köy gezmek, eğlenmek hem de şehirden uzaklaşıp kafa dinlemenin en güzel alternatifi.
5- Tepeköy Çınaraltı
Nerede? Yine muhteşem bir Rum köyü! Piknik alanları, seyir tepesi ve muhteşem manzarasıyla tatilciler için eşsiz bir seçenek oluyor. Gökçeada’da koruma altına alınmış 6 tane çınar ağacı mevcut olmakla birlikte en yaşlısı Tepeköy Çınaraltı’dır. Yüksek bir tepede konumlanan köy, yaz kış bambaşka bir tat veriyor. Semadirek Adası ve yeşil bir vadi de manzaraya eşlik eden bir diğer güzellikler oluyor. Nasıl bir yer? Ege’nin muhteşem manzarasına kim hayır diyebilir ki… Dev Çınaraltı’nın altında huzuru bulacak, rüzgarın yapraklara tatlı tatlı çarparak çıkardığı melodiler eşliğinde etrafın ve adnın tadını çıkarabilirsiniz. Tepeköy Çınaraltı, Gökçeada gezilecek yerler listenize mutlaka eklemeniz ve görmeden dönmemeniz gereken bir nokta!
6- Gökçeada Sualtı Milli Parkı
Nerede? Gökçeada gezilecek yerler arasında hem en eğlencelisi hem de en marjinali diyebiliriz. Su porlarını sevenler ve dalış meraklısı olanlar için adeta bulunmaz bir nimet olan nokta Yıldızkoy ile Kuzulimanı arasında kalıp 1 mil genişliğindeki kıyı şeridinde konumlanmaktadır. Ayrıca Türkiye’nin ilk ve tek sualtı parkı olma unvanına sahiptir. Nasıl bir yer? Gökçeada’nın en fazla merak edilen ve ziyaretçi akınına uğrayan noktası Gökçeada gezilecek yerler arasına kolaylıkla giriyor. Gökçeada’da konaklamanın da güzelliğini, eşsiz yerlerini ve havasını içine çekmenin hissini sonuna kadar yaşayacak ve tertemiz suların hem de bütün bunların tadını çıkaracaksınız.
7- Tuz Gölü
Nerede? Aydıncık ve Kefaloz plajlarının hemen arasında konumlanan Tuz Gölü, Gökçeada gezilecek yerler arasında önemli bir yere sahiptir. Yağmur ve deniz suyu ile oluşmuş olup doğa tutkunlarının adeta gözdesi oluyor. Nasıl bir yer? Doğal güzelliği, çeşit çeşit kuş tütüne ev sahipliği etmesi, üstelik adanın da tuz ihtiyacını gidermesiyle Tuz Gölü gerçek bit değer oluyor. Girişi ücretsiz olmakla beraber hem fotoğraf çekmeyi sevenler hem de eşsiz bir manzara karşısında seyir zevki yaşamak isteyenler için adeta bir cennet. Üstelik sonbaharda ziyaret ederseniz flamingolara ev sahipliği ettiği döneme denk gelmiş olur ve bu harika ayrıcalığı da yaşayarak deneyimlersiniz.
8- Peynir Kayalıkları
Nerede? Kuzulimanı’nın solunda Kaşkaval Burnu’nda konumlanan kayalıklar ilgi çekici fiziksel oluşumlarıyla ziyaretçilerin dikkatini çekiyor. Tekne turları ile görebileceğiniz bu etkileyici kayalıklar Gökçeada gezilecek yerler arasında oldukça merak ediliyor. Bot ile Kaleköy Limanı’ndan ortalama 15 dakika, Kuzu Limanı’ndan 5 dakikalık uzaklıkta yer alıyor. Nasıl bir yer? Peynir Kayalıkları’nın sizlere anlatacağımız dilden dile dolanan bir efsanesi de var! Bir sürü keçiye ve koyuna sahip olan zengin ve cimri bir kadın anlatılır efsanede. Cennete gidebilmek için birçok peynir kalıbını üst üste dizer ve kimseyle paylaşmaz. Tanrı da bu duruma kızarak bir fırtına yaratır ve kadının peynirleri donar. Böylece peynir kalıpları taşa dönüşür. Peynir Kayalıkları efsaneye göre böyle oluşmuştur. İşte bu ilginç hikayenin kahramanı kayalıkları görmek isterseniz Gökçeada’da bu eşsiz noktaya mutlaka uğramalısınız.
9- Marmaros Şelalesi
Nerede? Dereköy’ün Uğurlu yolundaki sağ ayrılan istikamette bulunan ormanın içerisinde yeşillikler arasında bulunan eşsiz Marmaros Şelalesi gerçekten görülmeye değer! Yolun bir kısmından sonra yaya olarak gidebileceğiniz bu rotada araçla ilerlemenizin mümkün olmayacağını ve girişlerin ücretsiz olduğunu da belirtelim. Nasıl bir yer? Gökçeada gezilecek yerler listenizde doğayla baş başa olmak ve bol oksijen almak isterseniz uğramanız gereken ilk yer burası olmalı! Adanın tatlı su kaynaklarından olan şelale, yaz aylarında kurak oluyor. Suyun taşlara vuran o huzura kuş sesleri de eşlik ediyor. Bu eşsiz güzelliğe şahitlik etmek için Kuzulimanı’ndan kakan teknelere binebilirsiniz. Seyahatiniz boyunca unutamayacağınız görsel bir şölene hazır olun diyoruz.
10- Gökçeada Kaya Mezarı
Nerede? Ada’nın güneyinde bulunan mezarların hangi dönemden kaldığı belli olmamakla birlikte büyük bir kayaya oyulmuş iki adet mezardan oluşuyor. Adanın en ilginç yapılarından biri olan bu yapı uzmanlara göre Roma Dönemi’nde yapılmış olabilir. Aydıncık Plajı yönüne doğru giderken rastlayabileceğiniz kaya mezarlarını görmeden Gökçeada’dan ayrılmayın ve bu güzel kıyıları keşfetmek bahanesiyle bu ayrıcalıklı deneyimi de yaşamış olun! Üstelik girişler de ücretsiz!
11- Gökçeada Kent Müzesi
Nerede? Gökçeada’nın ilk ve tek müzesi olan Kent Müzesi, adanın tarihini ve kültürünü çok daha yakından görmek isterseniz buraya mutlaka uğramalı ve Gökçeada gezilecek yerler listesine eklemelisiniz. Gökçeada merkezinde bulunan müze ziyaretçilerini bekliyor. Nasıl bir yer? Adaya günübirlik geldiyseniz bu günü en iyi şekilde değerlendirmek amacıyla planınıza ekleyebileceğiniz bir nokta olduğunu belirtelim. Adanın muhteşem ambiyansını hissedebileceğiniz tarihini yakından tanıyarak kolaylıkla bağ kurabileceğiniz bu değerli müzede Rumların bir zamanlar kullandığı eşyaları, izleri ve fotoğrafları görebilir, Gökçeada’da hayatını sürdürmüş olan Türkiye’nin ilk palyaçosunun sahne kostümlerini de gezinize katabilirsiniz.
12- Laz Koyu
Nerede? Adanın güneyinde şirin ve tatlı bir koy olan Laz Koyu, merkeze araç ile 20 dk mesafede bulunuyor. Gökçeada’nın rüzgârdan neredeyse hiç etkilenmeyen bu kısmı ziyaretçileri memnun ediyor ve adeta her zaman süt liman olan denizine her an girilebiliyor olup tamamen ücretsiz bu güzelliğe şahit olabiliyorsunuz. Nasıl bir yer? Halk plajı olan bu güzel koya girişin de ücretsiz olduğunu belirtelim. Plajdaki tesisten şezlong ve şemsiye kiralayabilirsiniz. Gökçeada denizinin mis gibi denizinin ve kumunun tadını çıkarabileceğiniz harika bir kaçamak yaşayacaksınız. Şirin yapısı, sessiz sedasız ve insanın içini huzurla kaplayan havasıyla bu plaj fark yaratanlar arasına rahatlıkla giriyor.
13- Kefaloz Plajı
Nerede? Daha renkli ve sesli bir plaj arıyor eğlenceye doymak istiyorsanız tercih etmeniz gereken nokta Kefaloz Plajı olmalı. Tuz Gölü yakınında bulunan ve ada merkezine 9 km mesafede bulunan plaja özel araç ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Nasıl bir yer? Masmavi denizi ve altın sarısı kumlarıyla ayrıcalıklı bir plaj deneyimi yaşayacaksınız. Ailelerin de severek geldiği ve rahatlıkla kullandığı plaj Gökçeada gezilecek yerler ve denizin tadını çıkaracak plajlar arasına kesinlikle giriyor. Plajın genelde rüzgarlı olduğunu söyleyebilmekle birlikte rüzgar sörfü tutkunları için birebir alternatiflerden oluyor. Aynı zamanda birçok su sporunu yapmanıza da olanak sağlayan bu noktada konaklama alternatifleri de bulunuyor.