Diyarbakır Gezisi ve Konaklama Rehberi
Diyarbakır Gezisi ve Konaklama Rehberi
Diyarbakır Gezisi, Tarihin en önemli anlarına tanıklık eden ve farklı kültürleri bir arada tutmayı başaran Diyarbakır; birbirinden güzel ve değerli yapılarıyla görenleri kendine hayran bırakıyor. Dicle nehri etrafına yerleşen Arabistan asıllı Bekr Kabilesi’ne ithafen “Bekirlerin Diyarı” anlamına gelen Diyar-ı Bekir adı verilen şehir, zamanla Diyarbakır ismini almıştır.
Yontma Taş Devri’nden Cilalı Taş Devri’ne kadar uzanan 9000 yıllık geçmişiyle birçok medeniyete ev sahipliği yapan şehir, Volkanik Karadağ’ın eteğine kurulan 33 kavimin izlerini taşır. Doğuda Batman ve Muş, batıda Malatya, Adıyaman ve Şanlıurfa, kuzeyinde ise Elazığ ile çevrelenen Diyarbakır’ı doğunun atmosferi ince ince sarıyor.
17 ilçesi ve her ilçesinde farklı hikâyesiyle misafirlerinin kalbini çalan şehir, çevresini saran anıt görünümlü surları ile eski Mezopotamya kale şehirlerinin son simgesidir. Gezi ve konaklama alternatiflerine beraber göz atalım;
Diyarbakır Gezisi Gezilecek Yerler
1- Malabadi Köprüsü
Dünyanın en geniş kemerli taş köprüsü olarak dikkat çeken Malabadi Köprüsü şehrin en önemli simgelerinden biridir. Artuklu Beyliği’nden kalan köprününün her iki yanında da yolcular ve kervanlar için oda ve barınaklar yer alır. Silvan ilçe sınırlarında bulunan, yıllara meydan okuyan köprüyü kesinlikle ziyaret etmelisiniz.
2- Ulu Camii
Anadolu’nun en eski camilerinden olan ve mimarisi ile görenleri büyülemeyi başaran Ulu Cami, Diyarbakır’ın en değerli eserlerindendir. Cami duvarlarında eski uygarlıkların bıraktığı izler hala görünür şekildedir. Buraya adım attığınızda kendinizi tarif edemeyeceğiniz bir atmosferin içinde bulacaksınız.
3- Surp Giragos Ermeni Kilisesi (Aziz Kyriakos Kilisesi)
Sur ilçesinde bulunan ve 2016 senesinde hükûmet tarafından kamulaştırılmış olan tarihi Ermeni Apostolik Kilisesidir. Ermeni cemaatinin Ortadoğu’daki en büyük kilisesi konumunda kabul edilen Surp Giragos Ermeni Kilisesi, İnciciyan’ın verdiği bilgiye göre 16. yüzyılda inşa edilmiştir.
İnciciyan, 1518 yılında Sen Teodaros Kilisesi’nin camiye dönüştürülmesinden sonra, kiliseye ait mezarlığın içinde Surp Giragos Kilisesi’nin inşa edildiğini ifade etmektedir. Birinci Dünya Savaşı’nda Alman Subayların karargahı olarak kullanılan kilise, sonralarda askeri depo, Sümerbank bez deposu vb. olmak üzere değişik amaçlarla hizmet vermiştir. Son olarak 2015 yılında kapanan kilise, 2022 yılında tekrar ziyarete ve ibadete açılmıştır.
4- Zerzevan Kalesi
Roma İmparatorluğu döneminde sınır garnizonu olarak kullanılan Zerzevan Kalesi ve çevresi; Diyarbakır’daki en önemli Doğu Roma eserleri arasında kabul edilmektedir. Diyarbakır-Mardin karayolunun kırk beşinci kilometresinde, yoldan 124 metre yükseklikteki kayalık bir tepede bulunan kalede; 2014 yılında başlayan kazılar sonucu 12 metre yüksekliğinde, bin 200 metre uzunluğunda sur kalıntısı, 22 metre yüksekliğinde gözetleme kulesi, kilise, saray, konut, kaya mezarları, hamamlar, tahıl ve silah depoları ile 54 su sarnıcı ortaya çıkarılmıştır. Diyarbakır tarafında 2017 yılında bulunan Mitras Tapınağı günümüzde kalenin en çok ilgi çeken yapısı konumunda, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini oldukça çekmektedir.
5- Diyarbakır Arkeoloji Müzesi
Diyarbakır’da ilk müze 1934 yılında Ulu Cami yakınındaki Zinciriye (Senceriye) Medresesi’nde açılmıştır. 1985 yılında ise Elazığ Caddesindeki bugünkü binasına taşınmış, 1993 yılında halkın hizmetine sunulmuştur.
Bölgede gerçekleştirilen kazılar ve satın alma, müsadere gibi yollarla kazanılan; Prehistorik Çağdan itibaren Eski Tunç, Urartu, Asur, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu, Akkoyunlu ve Osmanlı devirlerine ait eserler ve ayrıca Amida baskılı Artuklu dönemi sikkeleri ile etnografik eserlerden oluşan zengin bir koleksiyona sahip. Yine Çayönü, Hallançemi kazılarının yanı sıra 2000 yılından beri Ilısu Barajı kurtarma kazıları kapsamında müze başkanlığında yürütülen kazı çalışmaları ile insanlık tarihine ait çok önemli bilgiler içeren bulgular elde edilmekte.
Diyarbakır Gezisi ve Konaklama Alternatifleri
1- Novotel Diyarbakır
Tüyap fuar alanına yakınlığı ile dikkat çeken 5 yıldızlı tesis; özellikle iş seyehatleri, kongreler ve toplantılar için tercih edilmekte. Kahvaltı dahil konseptiyle hizmet veren tesisin, a la carte restoranı, kapalı yüzme havuzu, spa&sağlık olanakları, otopark, havaalanı transfer hizmeti gibi olanakları mevcut.
2- Anemon Diyarbakır Hotel
Diyarbakır’ın en havalı ve esintili mevkiinde misafirlerini ağırlayan tesis; özel dekore edilmiş odalarında, ferahlık, konfor, ve güvenliği ön planda tutmuş. Standart, deluxe, suit olmak üzere 3 çesit oda tipi bulunan tesiste kahvaltı dahil yada sadece oda olarak hizmet alabilirsiniz.
Açık büfe kahvaltı hizmetinin yanı sıra, a la carte restoranı da mevcut. Türk Hamamı, jakuzi, sauna, fitness merkezi, kese, buhar odası, kapalı yüzme havuzu, kuru temizleme, havaalanı transferi vb. hizmetleri bulunan Anemon Diyarbakır Hotel; havaalanına 3 km, otogara ise yürüme mesafesinde hizmet veriyor.
3- The Ci̇ty Walls Sui̇t Otel
Bağlar mevkiinde bulunan tesis; Ulucami’ye, kilise ve surlara araçla 5 dk mesafede yer almaktadır. 2019 yılında hizmete açılan tesisin; kış bahçesi, 2 toplantı salonu, cafe/lobi barı, terası vb. olanakları bulunmaktadır. Kahvaltı dahil hizmet alabileceğiniz tesisin odalarında; buzdolabı, kettle, davlumbaz, ankastre fırın, çamaşır makinesi, ütü, ütü masası, çamaşır serme aparatı, saç kurutma makinesi, mutfak gereçleri gibi olanakları mevcuttur.
4- Divan Diyarbakır
Kayapınar mevkiinde yer alan Divan Diyarbakır, havaalanına 4 km. mesafede bulunmaktadır. 5 yıldızlı zincir tesisin mimari imgesi, işlevi ve mekansal nitelikleriyle bir kentsel işaret olma potansiyeline sahip. Kahvaltı dahil konseptiyle hizmet veren tesisin sezonluk açık havuzu, buhar odası, fitness merkezi, sauna, türk hamamı, a la carte restoranı, lobi ve havuz barı mevcuttur.
5- Wyndham Garden Diyarbakır
Yenişehir mevkiinde bulunan tesis; Dicle Nehri, Ulu Camii, Hasan Paşa Hanı, Diyarbakır Müzesi, Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi, Cemil Paşa Konağı, Kuyumcular Çarşısı, Ziya Gökalp Müzesi, Ahmet Arif Müzesi, Tarihi Diyarbakır Surları gibi önemli mevkiilere yürüme mesafesinde olup, Diyarbakır Havaalanı’na araçla 20 dakikalık mesafede yer alıyor.
Standart ve suit odası bulunan tesiste kahvaltı dahil konseptiyle hizmet almanızın yanı sıra, öğle ve akşam yemekleri için tercih edebileceğiniz a la carte restoranı mevcuttur. Tesisin; sezonluk açık yüzme havuzu, fitness merkezi, çamaşırhane, transfer hizmeti vb. imkanları bulunmaktadır.
Diyarbakır Gezisi Yeme İçme Alternatifi
ezilecek bir çok doğal ve tarihi güzelliğin yanı sıra, Güneydoğu Anadolu’nun yöresel mutfağında tadacağınız her lezzet aklınızı başınızdan alabilir. Türk yemek kültürünü en şeffaf haliyle gözler önüne seren şehirde, Doğu mutfağının en özel lezzetlerini tatma şansına erişirsiniz.
Ciğer: Dağkapı Ciğercisi
Fıstıklı ve Cevizli Kadayıf: Kadayıfçı Saim Usta
Pilav üstü Tandır: Doğan Sofra Salonu
Serpme köy kahvaltısı: Kadri Usta