Batum Gezi Rehberi ve Lezzet Turu
Batum Gezi Rehberi ve Lezzet Turu
Batum Gezi Rehberi, Türkiye sınırına 20 km uzaklıkta bulunan, şaraplarıyla meşhur liman kenti; Batum’dayız. M.Ö 4. yy’da, Aristotales’in “Batusi” Adıyla bahsettiği bugünkü Batum; şarapları, yöresel yemekleri, sovyetlerden kalan yapıları, eğlenceli gece hayatıyla bilinmektedir. Karadeniz ikliminin hakim olduğu bölge, genel olarak her mevsim yağışlı ve nemli bir havaya sahip. Batum’un simgesi Ali ve Nino ile başlayarak, beraber ufak bir geziye çıkalım.
1- Man and Woman (Ali ve Nino Heykeli)
Heykeltıraş Tamara Kvesitadze tarafından trajedik bir aşk hikayesine sahip Ali ve Nino (Ali Han Şirvanşir-Nino Kapiani)’dan esinlenerek yapılan, 2010’dan bu yana deniz kıyısında sergilenen eseri görüp derinden etkilenmeyen yok diyebiliriz.
Kısaca bu trajedik aşk hikayesinden bahsetmek gerekirse; 1914 yılında aristokrat bir ailenin oğlu Ali ve Gürcü Beyin kızı Nino birbirlerine derin bir aşk besler ve evlenmek ister. Fakat bu sıralarda Birinci Dünya Savaşı başlar ve Ali, arkadaşı Melik’in, Nino’ya aşık olduğunu ve onu kaçırdığını öğrenir. Peşlerine düşen Ali, kısa sürede Melik’i yakalayıp öldürür.
Bu olaydan sonra kaçmak zorunda kalır ve Nino onu yalnız bırakmaz. Dağıstan Köyü’ne kaçan çift evlenir. Fakat kaderin cilvesi henüz bitmemiştir. Çocuk bekledikleri sırada Rus İmparatorluğu’nda başlayan ihtilalle, Ali memleketini korumak için Azerbaycan’a döner. Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti’nin kurulmasının ardından, ülkelerine dönen çift, 1920 yılında tekrar savaş sebebiyle ayrılmak zorunda kalır, Nino ve kızı Tiflis’e gider, Ali ise 24 yaşındayken memleketi Gence’de hayatını kaybeder. Bu olaydan sonra kızıyla Paris’e giden Nino, bir daha asla Bakü’ye dönmez.. Heykel tamda bu trajedik aşk hikayesine uygun biçimde, gün boyu birbirlerini izleyip akşam saat 19.00’da birleşiyor. Fakat birbirlerinin içinden geçerek, tekrar ayrılıyor
2- Gonio Kalesi
Çoruh Nehri yakınlarında bulunan Roma döneminden kalan kale, Türkiye sınırına 4 km uzaklıkta bulunuyor. Özellikle Hristiyanlık için büyük önem taşıyan, On İki Havari’den, Aziz Matthias’ın mezarının bu kalede olduğuna inanılıyor.
3- Argo Teleferiği
Hem ulaşım hem manzarayı seyir amaçlı hizmet veren teleferik, metrelerce yüksekten Batum’un büyülü manzarasını izleme fırsatı sunuyor. Söylemeden geçmeyelim, bol yeşil, bol oksijenden sonra acıkmamak mümkün olmuyor. Bu sırada, tepe noktasında yer alan restoran ve cafeler, enfes yöresel lezzetleri tatmak için muhteşem bir seçenek.
4- Batum Camii (Orta Camii)
Sovyet döneminden sonra tekrar ibadet ve ziyarete açılan camii, soylu bir Müslüman Gürcü ailesinin oğlu tarafından 1886’da inşa ettirilmiştir. Orta Camii olarak adlandırılmasının sebebi, Aziziye ve Ahmediye Camii’lerinin ortasında yer alıyordu. Fakat diğer iki camii ne yazık ki günümüze ulaşamamıştır.
YÖRESEL LEZZETLER
1- Haçapuri
İsmini duymayan yoktur diyebiliriz. Bölgelerde farklı şekillerde (yuvarlak-kayık) olarak yapılan, peynirli bir içli pide. Üzerinde; tereyağı ve yumurta sarısı bulunan Haçapuri, ülkenin en meşhur lezzetlerinden.
2- Hinkali
Genellikle, kıyılmış etin hamura bohça şeklinde sarılmasıyla kaynar suda pişirilen Hinkali, çoğunlukla mantıya benzetilir. Farklarına gelecek olursak hinkali; yoğurt veya herhangi bir sosla servis edilmiyor. İç harcında, domuz, koyun, sığır eti kullanılabildiği gibi, etsiz olarak; peynir, patates, çökelek veya mantarla da yapılıyor.
3- Nigvziani Badricani
Kızarmış patlıcan dilimlerinin arasına, ceviz, kavrulmuş soğan, çeşitli baharat ve sebzeler konularak, üstünde nar taneleri ile servis edilen geleneksel bir Gürcü yemeğidir.