Hatay Gezi Rehberi
Hatay Gezi Rehberi ve Konaklama Alternatifleri
Hatay Gezi Rehberi, Hatay, Türkiye’nin Akdeniz Bölgesi’nde yer alan en güzel şehirlerden bir tanesidir. Tarihi oldukça eskiye dayanan Hatay’ın Paleotik Dönem’den beri yerleşim yeri olarak kullanıldığı bilinmektedir. Pek çok kültüre ev sahipliği yapan Hatay, 1939’da yapılan bir referandum ile Türkiye sınırlarına katılmıştır. Hatay, ismini Hıtaylar olarak adlandırılan Türk kabilelerinden almıştır. Hıtaylar’ın Antakya bölgesinde yaşadığına inanan Atatürk bölgeye Hatay ismini vermiştir.
Hatay’da Akdeniz iklimi hâkim olduğu için yaz ayları oldukça sıcak, kış ayları ise yağışlı ve ılık geçmektedir. Bu nedenle yılın her mevsimi Hatay’a rahatlıkla gidebilirsiniz. Ancak sıcağı çok sevmiyorsanız ilkbahar ve sonbahar ayları Hatay’a gitmek için ideal aylardır.
Gezilecek Yerler
Onlarca medeniyete ev sahipliği yapmış olması sebebiyle Hatay gezi rehberi derledik, her köşe başında tarihin izlerine rastlayabileceğiniz Hatay’da görülmesi gereken pek çok yapı bulunuyor. Yayla ve şelaleleri ile de büyüleyen Hatay’ın tarihini her adımda hissedeceğiniz yapıları yakından tanıyalım.
1- Titus Tüneli
Bu tünel, Roma İmparatorluğu zamanında Vespasian tarafından yaptırılmıştır. Tünelin yapımı Vespasian tarafından başlatılsa da çalışmalar devam ederken Vespasian vefat etmiştir ve tünel Titus tarafından tamamlanmıştır. Hikayesiyle sembolleşen bu tünel Tinus Tüneli ve Vespasian Tüneli olarak bilinmektedir.
2- St. Pierre Kilisesi
Dini yapıları ile ünlü bir şehir olan Hatay’a gidip St. Pierre Kilisesi’ne uğramadan dönmemelisiniz. Asi Nehri’nin batısında bulunan kilise Hristiyanlar için büyük bir öneme sahiptir.
3- Habib-i Neccar Camii
Bu cami Hatay’ın en önemli dini yapılarından biridir. Anadolu’da kurulan ilk cami olan Habib-i Neccar Camii hem Müslümanlar hem de Hristiyanlar için oldukça önemli bir yapı niteliğindedir.
4- Aziz Simeon Manastırı
Oldukça eski olan bu yapı günümüze çok sağlam bir şekilde ulaşamamış olsa da sadece kalıntıları ve ev sahipliği yaptığı büyüleyici manzara ile hayranlık uyandırmaktadır.
5- Hatay Arkeoloji Müzesi
Tarihi miraslar ile dolu olan Hatay’ı ziyaret etmeye gittiyseniz bu müzeye mutlaka uğramalısınız. Dünyanın en büyük ikinci mozaik müzesi olan Arkeoloji Müzesi Antakya, Samandağ, Güzelburç ve Narlıca’da gerçekleştirilen kazılar sonucunda ortaya çıkmıştır.
Konaklama Alternatifleri;
1- The Museum Hotel Antakya
Bulunan eserler arasında, 1050 metrekareden meydana gelen dünyanın en büyük tek parça mozaiğinin bulunduğu arkeolojik parkur ile birlikte aralarında Eros heykelciği ile sikkeler, metal objeler, mimari parçalar ve pişmiş toprak eserlerinde yer aldığı 30 bin’e yakın arkeolojik eser meydana getirilmiştir.
Antakya bölgesinde bulunan 5 yıldızlı The Museum Hotel Antakya, kahvaltı dahil konseptinde hizmet vermektedir. Spa&sağlık, aerobik, anti selülit masajı, aramo terapi masajı, bali masajı, canlı müzik gibi imkanlar bulunan tesiste ayrıca kapalı yüzme havuzları ile de eğlenme ve dinlenme imkanı bulabilirsiniz.
2- Anemon Antakya
Medeniyetlerin beşiği Antakya şehir merkezinin girişinde bulunan otel, şehir merkezine sadece 10 dakika mesafededir. Dünya litaratürünün en gözde mutfaklarından olan Antakya ve Halep mutfağının en seçkin tatlarından, annenizin mutfağındaki yemeklere kadar bir çok lezzeti Antakya’da bir arada bulabileceğiniz tek adres Olan Lale Restoran’da profesyonel kadrosuyla hizmet vermektedir. Tüm toplantı odaları, misafir odaları ve genel alanlarda Wi-Fi bulunmakta olup tüm misafir odalarında ücretsiz çay-kahve ikramı verilmekte
3- Jasmin Konak Otel
Antakya otellerinden olan Jasmin Konak Butik Otel ile en keyifli konaklama seçenekleri sizi bekliyor. Hatay Havalimanına 30 km ve şehir merkezine 1 km mesafede yer alan Jasmin Konak Butik Otel’de restoran, wi-fi ve rahat oda seçenekleri sunulmaktadır. Kahvaltı dahil konseptiyle hizmet vermektedir.
4- The Shahut Hotel
Tesis, 1900’lü yıllarda yapılan 3 adet tarihi konağın aslına uygun olarak restore edilmesiyle 24 oda, 15 araçlık kapalı araç park yeri, 300 kişilik çok amaçlı salon, 400 m2’lik 2 adet herbiri 120 kişilik toplantı salonu, 100 kişilik avlu ve 50 kişilik bar ve kafeteryadan oluşan muhteşem mimarisiyle göz kamaştıran, herbiri birbirinden güzel dizayn edilmiş odalarıyla, kahvaltı dahil konseptiyle Antakya’nın merkezinde hizmet veren butik oteldir.
Dünyanın gece ilk ışıklandırılan caddesi olan Herode (Kurtuluş Caddesi)’ne, ortodoks, katolik, protestan kilisilerine, Havra’ya, Anadolu’nun ilk camisi olan Habibi Neccar Camisi’ne, Tarihi Uzunçarşı’ya yürüme mesafesinde bulunmaktadır.
5- Mir Konağı
Mir Konağı; asırlardır kadim kentin ortasında yer alan, tarihe yol arkadaşlığı yapmış bilge bir konaktır. Özenle restore edilmiş olup, geleneksel Antakya mimarisini yansıtmaktadır. Toplam 7 odalı olup oda kahvaltı konseptinde hizmet veren butik bir işletmedir. Tesiste 24 saat resepsiyon hizmeti bulunmaktadır. Zemin katı Antakya ve Halep taşlarıyla örülü, üst katı ise Fransız işgali sırasında Marsilya’dan getirilen el yapımı Marsilya tuğlalarıyla örülüdür. Konak; tescilli ve korumaya alınmış taşınmaz kültür varlığıdır. Odalardaki mobilyaların tamamı ağaç ve el oyması yöntemiyle yapılmış nadide eserlerdir. Tesis bünyesinde ayrıca restoran ve bar hizmeti de sunulmaktadır. Tesiste 24 saat resepsiyon hizmeti bulunmaktadır. Odalarında ısıtma, klima, Wi-Fi, LCD TV, uydu kanalları, banyo, sıcak su, havlu seti, banyo buklet malzemeleri gibi olanaklar bulunur.